Minder inkomstenbelasting en niet hoofdelijk aansprakelijk. Maar is een BV wel echt zo aantrekkelijk als het lijkt?

Waarom een BV?
De twee voornaamste redenen om te kiezen voor een BV in plaats van een eenmanszaak, zijn de lagere inkomstenbelasting en het lopen van een groot risico. Laten we met die eerste beginnen. Het wordt pas interessant om over een BV na te denken, wanneer de winst structureel meer is dan 60.000 euro. Dat bedrag wordt gezien als het kantelpunt wanneer je voor de keuze BV of eenmanszaak staat. Bij minder dan 60.000 mille raden wij af aan een BV te beginnen. Want pas vanaf dat genoemde kantelbedrag zit je qua inkomstenbelasting gelijk met een eenmanszaak met al z’n aftrekposten.

Risico
Een BV kan interessant zijn voor bedrijven die een groter risico lopen. Investeer je bijvoorbeeld in een complete fabriekshal en sluit je daarvoor een lening af bij de bank? Of werk je misschien in de medische sector met apparatuur die de fout in kan gaan, waardoor je enorme claims aan de broek krijgt?

Aansprakelijkheid
Dan is het wellicht slim voor een BV te kiezen. De hoofdelijke aansprakelijkheid is dan een stuk kleiner dan bij een eenmanszaak. De BV is immers een zelfstandige entiteit, wat betekent dat niet de directie, maar de BV aansprakelijk is voor mogelijke schulden.

Regels
De regels daaromtrent zijn echter wel aangescherpt. Je moet tegenwoordig wel waterdicht kunnen overleggen dat je volledig volgens de regeltjes hebt gehandeld. Bewijs maar dat het eventuele faillissement niet aan jou te danken is. Werkelijk alles wordt binnenstebuiten gekeerd, tot in de kleinste details. Heb je bijvoorbeeld altijd netjes op tijd je aangifte gedaan? Is dat het geval, dan ben je er met een faillissement vanaf. Geen feest, maar ook geen schuldenlast privé.

Start
Dan heb je een BV. Hoe richt je die vervolgens in? Eén ei is geen ei, één BV is geen BV. Een gevleugelde uitspraak. Daarom wordt meestal gekozen voor een holding, met daaronder een werkmaatschappij.  In de werkmaatschappij wordt de onderneming gedreven. De werkmaatschappij loopt het risico voor de onderneming. Het voordeel is, dat een deel van de winst uit de risicosfeer kan worden gehaald, zonder dat de ondernemer de winsten al direct in privé opneemt. Als de winstuitkeringen naar redelijkheid zijn gedaan, blijven de uitgekeerde winsten buiten een faillissement van de werkmaatschappij.

Gevaren
Die constructie werkt echter niet altijd. Je moet er mee leren omgaan. Goed scheiden. Elkaar factureren. Soms is het beter om met één BV te beginnen om ervaring op te doen. Als het risico minder groot is, kan in beginsel best voor één BV gekozen worden.